
Passend onderwijs
Wat is passend onderwijs?
Passend onderwijs is de manier waarop onderwijs is georganiseerd voor kinderen die hulp op school nodig hebben. Het is ook de naam van een wet die in 2014 is ingevoerd om die manier van organiseren vast te leggen. Het doel van passend onderwijs is dat ieder kind een plek krijgt op een school die bij hem of haar past. Vandaar dat de term ‘passend’ onderwijs is gekozen. Passend onderwijs is geen aparte school. Het wordt georganiseerd op alle scholen in Nederland en dus ook op Singelland.
Basisondersteuning
De basisondersteuning is de hulp die elke leerling kan krijgen, als dat nodig is. Binnen het Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland VO is afgesproken dat het niveau van deze ondersteuning de norm is die de onderwijsinspectie stelt aan de basiskwaliteit van het onderwijs. De meest leerlingen kunnen met de basisondersteuning het onderwijsprogramma in hetzelfde tempo volgen als hun klasgenoten.
Extra ondersteuning
Voor een aantal leerlingen is er meer nodig dan de ondersteuning in de basis, zoals de structurele aanpassing van de regels van de opleiding. De verwachting is dat door het oprekken van de 'spelregels' deze leerlingen het diploma kunnen halen. De hulp en aanpassingen worden voor een langere tijd voor deze individuele leerling ingezet. Hiervoor wordt een plan opgesteld, dat wordt een Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) genoemd. Ouders en de leerling denken mee in het opstellen en de evaluatie van dit OPP. Zo zijn de ouders en de leerling constant inhoudelijk en formeel betrokken bij de beslissingen over de aanpassingen in de extra ondersteuning.
Omdat de extra ondersteuning altijd maatwerk is, wordt dit door het bevoegd gezag bepaald in oerleg met ouders en leerling.