Overslaan en naar de inhoud gaan
Title
DLT

Het verhaal van Cyrano is bekend, de getalenteerde dichter met de grote neus, die niet achter zijn grote liefde, Roxanne, aan durft te gaan vanwege zijn uiterlijk. Zijn beste vriend, Chris, die er goed uitziet, is op hetzelfde meisje verliefd, maar drukt zich eerder platvloers uit dan poëtisch. Cyrano besluit om poëtische teksten te schrijven die Chris dan aan Roxanne voor kan dragen. De truc slaagt. Roxanne valt als een blok voor de knappe Chris en zijn liederlijk taalgebruik. Uiteraard komt de waarheid aan het licht, maar dan is de vraag, wat maakt iemand nou eigenlijk echt een mooi mens?
Naast het sterke verhaal, maken de acteurs en dansers het een heerlijk stuk om naar te kijken. Je verveelt je geen moment, niet alleen vanwege de afwisseling van toneel, dans en live muziek en zang, maar ook door de goed uitgewerkte karakters van de acteurs. Het lichtplaatje, de decors, grime en de kostuums zijn een een lust
voor het oog.
Er valt veel te lachen en, zoals we gewend zijn van het DLT, zijn er ook raakvlakken met de actualiteit. Genderdiversiteit is bijvoorbeeld een thema. Het is mooi om te zien dat er niet alleen gekozen was om mannenrollen door jongens te laten spelen, en vrouwenrollen door meiden.

‘Neus voor de Liefde’ is een vorm van totaaltheater van zeer hoog niveau en dat tot stand gebracht in een paar maanden tijd, naast alle schoolwerkzaamheden! Deze uitvoering is een prestatie van formaat van regisseur en docent Engels Beatrijs Brouwer en haar team.
Dat het traditionele schooltoneel van het Drachtster Lyceum een herinnering is voor altijd bleek toen de oproep werd gedaan aan iedereen die ooit had meegedaan om naar het podium te komen om op de foto te gaan. Het leverde een kippenvelmoment op: deelnemers van 1981 tot 2023 stonden samen op het podium. De blikken en de openvallende monden van de familieleden en vrienden in de zaal toen zij dit zagen waren werkelijk onbetaalbaar! Hoeveel moois kan een schoolproject mensen brengen? 

Samenvattend, en als laatste toevoeging op alle neus-woordspelingen die in de voorstelling voorbij komen: het DLT is het neusje van de zalm!

DLT

DLT