Overslaan en naar de inhoud gaan
Title
solar

Topsnelheid verbeteren
Na Den Helder moest er wel wat gebeuren, aldus het team. De topsnelheid moest worden verbeterd door onder andere de motorsteun te verhogen en de interceptors weer onder de boot te monteren. Vervolgens is dit op woensdag en donderdag voor de wedstrijd in Akkrum getest. Om nog extra te kunnen testen heeft Jochum vrijdag 19 mei nog deelgenomen aan de testvaart. Schippers moeten de testvaart doorstaan om überhaupt te kunnen varen tijdens de race. Het team wilde nog een paar zaken testen voor de wedstrijd, met name de topsnelheid. De boot ging als een speer en klokte een topsnelheid van ruim 19 kilometer per uur. 

Vierde bij Endurance
De wedstrijddag was op zaterdag 20 mei. 's Ochtends stond de Endurance (zoveel mogelijk rondjes door Akkrum varen in één uur gecombineerd met een hardloopstart) op het programma. Nieuw dit jaar was een snelheidsbeperking van 6 kilometer per uur door de smalle wateren van Akkrum. Daar ontstond volgens Jochum congestie, die vanuit de tent de data-analyse verzorgde. Helaas zat de boot achter de drukte. Bij de voorlaatste ronde lag het team nog twaalfde en na de boot flink op de staart te hebben getrapt, kwam Jeffrey als vierde over de finish. In het puntenklassement telt deze race twee keer. Vierde betekent dus in dit geval acht punten die meegenomen worden naar de totaalscore. Wat een schipper!

Sprintrace
Na de ietwat teleurstellende Endurance (altijd het sterkste onderdeel van het Drachtster) moest de knop om. Race Captains Oscar en Senne adviseerden het team om de binnenbocht te varen van de sprint. Henk de Vries en Jeljer Zijlstra, de begeleiders van het team, hebben aanbevolen om als eerste te starten met daarbij de boodschap: 'Willen we meedoen met de prijzen, dan moeten jullie nu spierballen laten zien en de concurrenten verpulveren!’ Jeffrey startte 12 meter achter het Leeuwarder Lyceum vanwege het verschil tussen binnen- en buitenbocht. Vorige week had het team een slechte start bij de sprint en daar is de afgelopen week flink op getraind. En met succes. Het was een fantastische start bij de sprint en er werd een topsnelheid van 19,3 kilometer per uur gehaald. In de laatste meters van de sprint kwam er helaas 'troep in de schroef'. Het spierballenvertoon van ons team wierp echter wel zijn vruchten af en zorgde voor een gedeelde eerste plek. Jammer dat de tijden worden afgerond, want anders was het Drachtster Solarteam eerste geworden!

Finale in Meppel op 9 en 10 juni
De finale van de Young Solar Challenge is op 9 en 10 juni in Meppel. Het klassement telt in Meppel twee keer mee en dat betekent dat ons team ook dit jaar weer de titel naar Drachten kan halen. De concurrentie is sterker dan ooit tevoren en dat het spannend wordt in Meppel, staat als een paal boven water. Maar het team is vastbesloten om alles in de strijd te gooien om voor de vierde keer op rij Nederlands kampioen te worden en daarbij kunnen ze alle steun gebruiken.

Uitslagen Den Helder

Uitslagen Akkrum

solar

solar

solar

solar