Overslaan en naar de inhoud gaan

Rinsemastoel bij Drachtster Lyceum geplaatst

Title
stoel

Studenten van de afdeling Bouw en Infra (ROC Friese Poort) gaan de stoelen als educatieopdracht opknappen en verduurzamen. Met dit project markeren Museum Dr8888, ROC Friese Poort en het Drachtster Lyceum een (door)start van een langdurige samenwerking de komende jaren.

De stoelen zijn een ontwerp van de Drachtster kunstenaar Thijs Rinsema. Museum Dr8888 liet twee van zijn ontwerpen in het kader van Leeuwarden-Friesland, Culturele Hoofdstad 2018 in groot formaat op verschillende plekken in Drachten neerzetten. Na 2018 werden de stoelen tijdelijk ondergebracht bij De Houtskuorre, die de ontwerpen destijds ook heeft uitgevoerd. De stoelen geven zichtbaarheid aan de verhalen en het erfgoed van Drachten.

Dankzij Thijs Rinsema en zijn broer Evert Rinsema en hun vriendschap met Theo van Doesburg en Kurt Schwitters hebben de internationale kunststromingen De Stijl en Dada hun weg naar Drachten weten te vinden in het begin van de 20ste eeuw. Deze kunststromingen maken een belangrijk deel uit van de kerncollectie van Museum Dr8888.