Overslaan en naar de inhoud gaan
Title
Derry

Jongeren verbinding laten zoeken door middel van taal en muziek is het motto van ‘Stagepass.’ Dit begint al in het hostel waar de jongeren uit de verschillende landen bij elkaar worden gebracht. Als docent hoef je hier eigenlijk niks te doen. Communicatie in het Engels en het praten over muziek gaat als vanzelf. De jongeren zoeken elkaar op, wisselen gegevens met elkaar uit en spelen spelletjes met elkaar. Een en al gezelligheid.

Na een snel ontbijt begon iedere dag om half tien met een gezamenlijke start. Veelal ‘bodypercussion.’ Ritmische patronen werden geoefend en leerlingen werden in verschillende groepen steeds meer uitgedaagd . Na de lunch kregen bands een opdracht mee en moesten die later presenteren aan elkaar. Iedere dag werd er ook gewerkt aan een aantal gezamenlijke speelstukken. Aan het eind van de week werden deze stukken uitgevoerd door alle leerlingen voor ouders en andere belangstellenden. Dit zorgde bij iedereen voor kippenvelmomenten! Vooral bij het ‘Come Together’ van The Beatles ging het dak eraf.  Er werd geoefend en opgetreden in een oude kerk, een prachtige en sfeervolle locatie. 

Wat mij het meest is bijgebleven, dat is hoe sterk muziek in de belevingswereld van deze jongeren zit. In de trein, in het vliegtuig, op de kamers, tijdens het wandelen, ze raken er niet over uitgepraat. Ze weten er zoveel van! En dan de geweldige ‘Merchandise’ winkel die ze hebben ontdekt in Derry. Op onze voorlaatste dag hebben de eigenaren de winkel zelfs een half uur langer voor ons opengehouden. Omdat we het daar allemaal gezellig vonden, maar uiteraard ook omdat deze Nederlanders goede klanten waren. Zo keerden we met tassen vol mokken, T-shirts, lp’s, singles, sokken en andere spullen weer huiswaarts.      

Het was een onvergetelijke reis!
   
Bert Noordenbos, docent muziek
 

Derry