Overslaan en naar de inhoud gaan
Title
Zwemmen

Hoe zijn jullie in de zwemsport terechtgekomen? 
Na voetbal, judo, atletiek en triathlon zijn wij op 7-jarige leeftijd begonnen met wedstrijdzwemmen. Dus zwemmen leek ons het leukste, omdat wij daar het beste in waren.

Wanneer ontdekten jullie dat jullie een bovengemiddeld talent hebben? 
Toen wij op 11-jarige leeftijd in de vroege ochtend (05:30) bij de selectie van DZ&PC mee mochten trainen en toen wij ons kwalificeerden voor de NK’s toen wij 12 jaar  oud waren.

Hoe is de passie voor wedstrijdzwemmen ontstaan? 
Onze ouders waren in de jaren 90 topsporters, onze vader in de triathlon en onze moeder in de zwemsport. Zij kwalificeerde zich net niet voor de Olympische Spelen van Barcelona in 1992. Dus niet vreemd dat wij ook gingen zwemmen.

Hoe is het NK voor jou verlopen Jere? 
Ik had mij voor 3 afstanden gekwalificeerd en mooie pr’s gezwommen.

En hoe is het NK voor jou verlopen Tieme? 
Ik had mij voor 8 afstanden gekwalificeerd en heb daar 1 zilveren en 2 bronzen medailles behaald. In totaal heb ik 14 NK medailles in mijn kast hangen. De mooiste is mijn Nederlandse titel op de 1500m in 2023.

Hoeveel uur trainen jullie per week?
In normale weken trainen wij 18 uur in de week. In de vakanties en trainingskampen kan dat oplopen tot ongeveer 26 uur. Dus ook in de herfst-, kerst-, voorjaars- en meivakantie zwemmen wij gewoon door. Over het gehele seizoen hebben wij ongeveer 35 wedstrijddagen. Soms op zaterdag én zondag. De belangrijkste wedstrijden zijn voor ons in Eindhoven, Den Haag, Amersfoort  en Amsterdam.

Is dat goed te combineren met school?
Het vergt veel discipline om school, huiswerk en zwemmen te combineren. Het is iedere dag goed plannen om alles in goede banen te leiden. Zeker omdat wij al om 20:30 slapen. Tenslotte gaat onze wekker al om 04:45 uur. We laten veel voor het zwemmen, maar we krijgen er ook veel plezier voor terug.

Worden jullie vanuit school goed ondersteund en hoe? 
Gelukkig hebben wij door het vele trainen goede afspraken kunnen maken met de schoolleiding. Zonder zouden wij geen topsport kunnen bedrijven. Voorwaarde is wel dat onze cijfers goed blijven.