Overslaan en naar de inhoud gaan
Title
piano

Waarom is het belangrijk dat je examen kunt doen in muziek?
Thymion: “Ik wil straks naar het conservatorium, dat we nu examen in muziek kunnen gaan doen is daar een goede voorbereiding op. Niet alleen leren we technisch beter te spelen, we leren ook veel theorie. Dat gaat zeker helpen om toegelaten te worden op het conservatorium.” Hidde is niet van plan om naar het conservatorium te gaan, maar wil wel als hobby-muzikant bezig blijven: “Ook als je van muziek niet je beroep wilt maken is het leuk en interessant om te doen. Het is gewoon heel erg fijn en relaxed.“

Beide leerlingen volgen ook muzieklessen op de muziekschool. Wat is het verschil tussen de lessen op Het Drachtster Lyceum en de muziekschool?
Thymion: “Op de muziekschool ben je vooral bezig als instrumentalist, op Het Drachtster Lyceum zijn we vooral bezig als muzikant. Daar bedoel ik mee dat je breder met muziek bezig bent. Meer theorie en meer samenspelen met andere muzikanten.” .

Wat doen jullie tijdens de lessen? 
Thymion: “We hebben twee uur praktijkles, dan spelen we met de hele band, dat wil zeggen met alle leerlingen die muziek als examenvak hebben. Daarnaast hebben we één uur theorieles, dat is vooral goed opletten!” 
Hidde: “Maar we zijn ook buiten de lessen om veel met muziek bezig. Ook in tussenuren en als ik thuiskom ga ik eerst pianospelen en daarna komen pas de wiskundeboeken uit de tas.”

Komen er ook nog optredens? 
Hidde: “Ja, we gaan tijdens de open dag van Het Drachtster Lyceum spelen. Daarvoor geven we nog een concert in de mediatheek voor ouders, leerlingen en personeel van de school.”

Zijn jullie daar ook zenuwachtig voor?
Thymion: “Een klein beetje misschien. Maar we hebben voor een cijfer gespeeld en dat vonden we toch spannender dan voor publiek spelen.”

Wat betekent muziek voor jullie?
Thymion: “Het helpt om even aan de wereld om je heen te ontsnappen. Door te focussen kun je helemaal opgaan in de muziek.” 
Hidde: “Daarnaast is het ook een manier om jezelf te uiten, vooral door veel te improviseren, wat mij als jazzmuzikant natuurlijk goed ligt.”