Overslaan en naar de inhoud gaan
Title
npo

Het stappenplan
De overheid heeft een routekaart gemaakt met hierop een aantal ijkpunten die in het handelen van scholen terug moeten komen. Ten eerste moeten wij een analyse aanleveren van de huidige situatie. Dit gebeurt door middel van het afnemen van een aantal scans, als 0-meting maar ook gedurende de komende twee jaren. De vraag is wat Corona en de daarbij horende maatregelen veroorzaakt bij de leerlingen op het gebied van achterstanden en welbevinden? Op basis van de conclusies die we kunnen trekken, moeten we in gesprek met partijen binnen en buiten het onderwijs om te kijken waar we elkaar kunnen versterken. Denk daarbij aan het Samenwerkingsverband passend onderwijs, jeugdzorg en de gemeenten van waaruit wij leerlingen op school hebben. 

Menukaart
Op basis van analyse, conclusie en samenwerkingsmogelijkheden kunnen we kiezen uit een flink aantal maatregelen die de overheid op een zogenaamde menukaart beschikbaar heeft gesteld. Dit zijn zogenaamde incidentele maatregelen, maatregelen die niet permanent in de normale lesroosters worden opgenomen. Op dit moment hebben we nog maar gedeeltelijk beeld van de mogelijkheden die er zijn. Onze steunlessen vallen bijvoorbeeld binnen de opties, normale extra lessen niet. 

Wat gaat de leerling en u merken?
Dit jaar gaan we door met de maatregelen waar we al mee zijn begonnen zoals de steunlessen. Daarnaast zijn we bezig met het invullen van een zomerschool. Iets wat we verplicht zijn aan te bieden. De meeste plannen zullen dus volgend schooljaar uitgevoerd worden. We nemen nu de tijd om met verschillende groepen, waaronder ouders, te praten over de keuzes die we kunnen maken en zullen hierover regelmatig aan u melden wat de stand van zaken is. 

Er is dus nog veel onzeker maar het is mooi dat er in ieder geval middelen beschikbaar komen om leerlingen en docenten te ondersteunen in het te boven komen van de gevolgen van Corona. Heeft u vragen over het NPO of de invulling hiervan door de school, kunt u uiteraard contact met mij opnemen.

 

Audrie Nieborg, rector