Overslaan en naar de inhoud gaan
Title
sees

In de tijd dat Hendrik nog studeerde aan de universiteit had hij al de wens om met deze poolexpeditie, die al sinds 1977 om de vijf jaar wordt gedaan, mee te reizen. vanwege de hoge kosten die eraan verbonden zijn kon zijn wens niet in vervulling gaan. Toen hij een paar jaar geleden in het informatieblad van de universiteit een oproep zag staan om mee te reizen hoefde Hendrik niet lang na te denken. Hij meldde zich aan als toerist, maar helaas gooide covid roet in het eten. Dit jaar gaat de reis wel door, en daarmee gaat een droom van Hendrik in vervulling. 

Een vliegtuig brengt de expeditieleden naar het hoofdeiland van Spitsbergen en vanaf daar volgt een boottocht met de Ortelius naar het zuidoostelijk gelegen eiland Edgeoya. Het laatste gedeelte zal met een Zodiac-bootje moeten worden afgelegd, wat alleen kan als de golven niet te hoog zijn. Omdat het 24 uur per dag licht is, zullen er ongetwijfeld momenten genoeg zijn om het eiland te bereiken. 

Het programma zal voornamelijk bestaan uit dagexcursies, onderzoeken en lezingen. Hendrik wil zich door het landschap en de aanwezige dieren laten verrassen. Waarschijnlijk zal hij walvissen en ijsberen tegenkomen en er staat ook een excursie gepland naar een strand waar walvisbotten liggen.  

Het doel van de expeditie was ooit het monitoren van ijsberen, maar de nadruk komt steeds meer te liggen op de gevolgen van klimaatverandering. Juist de zuidoostkant van Spitsbergen is hiervoor uitermate geschikt, omdat sinds het ijs daar weg is de temperatuur gemiddeld al met vier graden is gestegen. Tijdens de expeditie zal er ook bodemonderzoek worden gedaan, wat ook op de interesse van Hendrik kan rekenen. De onderzoeken zullen een bijdrage leveren aan de kennis over hoe Spitsbergen ooit is ontstaan. Naast de algemene doelen, is een persoonlijk doel van Hendrik om veel kennis, maar ook om veel kennissen op te doen, zodat het makkelijk is om contact te leggen met deskundigen op het gebied van o.a. klimaatverandering. 

De kennis en ervaring die Hendrik hier op zal doen, sluit goed aan bij de lessen aardrijkskunde op onze school, omdat klimaatverandering één van de grote thema’s is die worden behandeld. Daarnaast wil hij in samenwerking met de Lezingencommissie van Het Drachtster Lyceum een lezing over zijn reis en bevindingen gaan geven. 

Op de vraag of hij een blog gaat bijhouden moet Hendrik lachen. De kans dat hij daar een internetverbinding tot zijn beschikking heeft acht hij niet groot. Wel zal hij veel aantekeningen maken en hij belooft om voor onze nieuwsbrief de Digimarge een verslag te schrijven.

Spitsbergen
Edgeoya

 

Foto boven: De SEES-expeditie 2015 nadert Edgeoya.

Meer informatie over de expeditie is te vinden op https://www.sees.nl/2022/index.php?nr=194

 

Door: Mark Spijkers