Overslaan en naar de inhoud gaan

Fries Jeugdparlement 

Title
fjp

De vijf commissies waren:
Wonen in Friesland;
Afval op scholen;
Plasticsoep in de Waddenzee;
Participatie van jeugd in de Politiek;
en Het belang van de Friese taal.

Nadat de nieuwe commissieleden naar hun vergaderkamers waren gebracht en kennis met elkaar hadden gemaakt, begon donderdag een dag vol vergaderingen, brainstormen en interviews. Het doel van elke commissie was vandaag om een plan van aanpak te bedenken om Friesland te verbeteren met hun voorstel, en om dat voorstel te laten accepteren door de andere statenleden.
Dit deden ze natuurlijk niet alleen. Elke groep kreeg hulp van officiële statenleden om hun voorstel zo waterdicht mogelijk te maken voor vrijdag, en de persgroep hield hen scherp met kritische vragen over hun plan van aanpak. En om half acht, toen de dag eindelijk aan een einde was gekomen, waren hun plannen zo goed als af, maar het proces was nog ver van klaar.

Op de laatste dag van het Fries Jeugdparlement zouden de commissies bijeenkomen om te overleggen en beslissen over de vijf voorstellen, wat ongeveer vier uur duurde. Er was veel spanning en stress te voelen gedurende het proces, maar ook veel enthousiasme en vastberadenheid. Het hele proces was via een livestream te volgen en is terug te vinden met deze link:
https://fryslan.notubiz.nl/vergadering/990921

Van de vijf voorstellen zijn er drie aangenomen, namelijk:
- Wonen in Friesland, waar er meer mogelijkheden werden geboden aan studenten die op zichzelf willen wonen in Friesland;
- Afval op school, waar een project zal beginnen waar scholen hun afval zullen scheiden en recyclen;
-Participatie van jongeren, waar excursies en extra lessen worden aangeboden zodat leerlingen politiek op lokaal niveau beter zullen begrijpen.

Wij vroegen ons af wat het leukste was om tijdens het FJP mee te maken, waarop Serah Visser antwoordde: ¨In de commissie werken met mensen die ik nog nooit eerder gezien had maar wel gelijk een klik mee had was het leukst wat ik had meegemaakt, maar ook het debat zelf vond ik heel leuk om te doen!¨

 

En wanneer gevraagd of hij deze unieke ervaring aan zouden raden zei Tymen Huizinga dit:
¨Ik zou het zeker aanraden aan leerlingen die iets nieuws willen meemaken. het is echt een top ervaring, die ik in ieder geval niet zal vergeten.¨

Na het lange proces van de vergadering, keerden de leerlingen vermoeid en tevreden terug naar huis, waar ze eindelijk tot rust konden komen. En nu zal het aan de leerlingen van volgend jaar zijn om onze school te vertegenwoordigen in de statenzaal van Friesland!

Tieme van Buiten V4c


fjp