Overslaan en naar de inhoud gaan
Title
cicero

Logische argumenten (logos) vinden we toch ook wel heel erg fijn om overtuigd te worden, dus daar hebben we ook wat aandacht aan besteed. Maar toch leuker (en vaak stiekem ook overtuigender) is de emotionele overtuiging. De juiste snaar raken (dat noemen we dan weer pathos) doet wonderen voor je overtuigingskracht. Het kan dus zijn dat u als ouder of verzorger recentelijk wel erg vaak overtuigd bent door mijn leerlingen. Daarvoor bied ik mijn excuses geenszins aan.

Ze zullen hun nieuwe vaardigheden in het overreden overigens vooral moeten inzetten om een historisch publiek te overtuigen. De KCV-dagen zijn voor de V4 leerlingen namelijk ook al een voorbereiding op de Romereis en voor de V5 leerlingen een fijne terugblik op en verwerking van hun eerdere trip naar Rome. Zij zullen dus Julia’s woorden formuleren, gericht aan haar vader Augustus, die haar uit Rome heeft verbannen. Of die van paus Adrianus, die Erasmus probeert te overtuigen het protestantisme in de kiem te smoren. Of zelfs Mussolini, die het volk oproept trots te zijn op hun verleden, me zeker bewust van de beladenheid van dit specifieke onderwerp.

Dat bleek ChatGPT overigens ook, toen ik de leerlingen liet onderzoeken hoe behulpzaam deze AI kon zijn voor hun opdracht. Er blijken nog best wat haken en ogen aan te zitten. Gelukkig maar, want ik vind zo’n KCV-dag met zo’n leuke groep leerlingen toch wel zo leuk dat ik niet graag vervangen wordt door AI.

Dit verslag is geschreven door ChatGPT.

Niet dus.
 

 


Fabian Verkerke, docent Latijn, Grieks en KCV