Overslaan en naar de inhoud gaan
Title
pws-markt

De leerlingen kregen veel vragen van de massaal toegestroomde ouders, docenten, onderwijs ondersteunend personeel, medeleerlingen en andere belangstellenden, waarop de leerlingen adequaat antwoordden, waardoor het voor iedereen een leerzame middag werd.

Bioscoop
De onderwerpen waren zeer divers. Het ging van cognitieve stoornissen tot het ontwikkelen van een hotel en van afbreekbaar plastic tot de geschiedenis van de mode. Ook actuele onderwerpen kwamen voorbij, zoals cyberpesten, invloed van sociale media op het humeur, feminisme, het budgetexperiment en genderdiversiteit. Enkele groepen presenteerden de resultaten niet achter een kraampje, maar in bijvoorbeeld een pannakooi of in een lokaal dat omgetoverd was tot bioscoop, inclusief rode loper, cola en popcorn. In deze bioscoop vertoonden leerlingen hun zelfgemaakte documentaire over de invloed van het christelijke geloof op de politiek in Smallingerland. 

Genomineerd voor prijs Toptalent!
Ook dit jaar is er weer een pws-groepje van onze school door de Leeuwarder Courant genomineerd voor de prijs van Toptalent! Dit keer is het onderwerp ‘Zeewater ontzilting’ onderzocht door Judith, Jildou, Ilse en Pijka uit V6. Ze worden geïnterviewd door de LC, dus er komt een artikel in de Toptalent-bijlage. Daarnaast mogen ze hun onderzoek op woensdagavond 19 april presenteren in De Harmonie in Leeuwarden, samen met andere genomineerden. Daar wordt dan ook bekend gemaakt of ze hebben gewonnen. 

Zeewater ontzilting
Het onderwerp van het genomineerde pws is erg actueel. Er dreigt een tekort aan zoet water door ons vele gebruik van water, de droge zomers als gevolg van de klimaatverandering en onze afhankelijkheid van het zoete water uit de rivieren. In tegenstelling tot zoet water is er wel voldoende zout water op de aarde aanwezig. Op dit moment is een veel gebruikte oplossing om drinkwater uit zeewater of brak water te halen via omgekeerde osmose. 
Dit proces maakt gebruik van hogedrukpompen en halfdoorlaatbare membranen om zoet water te creëren en kost veel energie. Het doel van het pws is om te onderzoeken of door middel van Blue Energy zout water kan worden omgezet in zoet water. 
Blue Energy is het opwekken van elektriciteit door het samenbrengen van zout en zoet water. Dit kan door gebruik te maken van omgekeerde elektrodialyse. Hierbij worden zoet en zout water met elkaar in contact gebracht, maar blijven gescheiden door middel van membranen. Dit vindt plaats op plekken waar zoet en zout water bij elkaar komen, waar zoet en zout water bij elkaar komen, bijvoorbeeld bij rivieren die in zee uitmonden.
Bij dit pws is gekeken of de energie die opgewekt wordt door het samenvoegen van zout water en zoet water, gebruikt kan worden om van zout water zoet water te maken.