Overslaan en naar de inhoud gaan
Title
bigdraw

De opdracht werd zoals altijd gestart met een kunstvoorbeeld. Merijn Bolink maakt kunst met behulp van Google en Pinterest. Hij is geobsedeerd door het verschijnsel artificiële intelligentie. ‘Het internet beschouw ik als een orakel. Er komen allerlei dingen uit die we niet begrijpen maar die toch vaak een eigen logica hebben.’ Hij ontdekte dat de merkwaardige associaties van een algoritme mooie beeldrijm opleveren met grappige fouten, verrassingen en poëtische associaties. 

Geïnspireerd door de kunst van Bolink zijn leerlingen van V5 zelf aan de slag gegaan met een soort artistiek doorfluisterspel in samenwerking met AI. Ze begonnen met het maken van een tekening van een persoonlijk voorwerp, die ze vervolgens fotografeerden. De foto werd in de zoekmachine (Google of Pinterest) binnengehaald, en uit de zoekresultaten werd de volgende afbeelding gepikt om te gaan tekenen. Dit proces herhaalde zich een aantal keren en zo ontstonden series van uit elkaar voortvloeiende tekeningen. Wat zag de app als vergelijkbare foto? En welke keuze maakten de leerlingen? De dialoog met AI was bij elke leerling anders, en zo ontstonden er verschillende series. Bij de één bleef het in de dierenhoek (van een kat naar drie koetjes) terwijl het bij de ander van zwartwit fotocamera naar kleurrijke tulp ging.

De eindopdracht was The Big Draw, het ontwerpen en maken van een grote raamtekening op basis van de serie tekeningen, een beeldende samenvatting van de dialoog met AI. In tweetallen werd een ontwerp gemaakt waarin beide dialogen werden gecombineerd tot een interessant geheel. Het was een hele uitdaging om het op zo’n groot formaat te tekenen en om de inhoud met de beperking van één materiaal (een witte raamstift) over te brengen. De leerlingen hebben er enthousiast en met veel aandacht aan gewerkt en dat zie je terug in het eindresultaat. Hartstikke goed gedaan Kirsten en Astrid, Marcus & Angelica, Henny en Julia, Floor en Dehlia, Annemare en Irsa, Femke en Christie!

raamtekenen