Overslaan en naar de inhoud gaan
Title

WesterborkAnouk en Lian over de excursie: interessant en indrukwekkend 
Wij zijn woensdag 15 maart naar Westerbork geweest met A3a, A3B, A3C en H3D. We vertrokken met de bus naar Westerbork, bij aankomst werden we in twee groepen verdeeld. De eerste groep ging eerst in het museum vragen beantwoorden en de tweede groep kreeg uitleg en ging een film kijken, daarna werden de groepen omgewisseld. Toen gingen we gezamenlijk naar het kampterrein toe lopen en kregen we een rondleiding. Na de rondleiding door het kamp liepen we met de hele groep weer terug naar de bussen. Wij vonden het heel interessant en indrukwekkend. We vinden dat de school deze excursie zou moeten voortzetten.

Lotte-Eva: het is echt goed voor iedereen om hier eens geweest te zijn
We hebben het met Geschiedenis gehad over de Eerste en Tweede wereldoorlog, daarbij hoort een bezoek aan Herinneringskamp Westerbork. Op woensdag 15 maart stapten we ‘s morgens vroeg in de bus. Nog niet wetende wat voor dag het zou worden. Wel hadden we allemaal zin in een uitje en hoorden we van de andere klassen die maandag al waren geweest dat het een leuke interessante dag was.

Na aankomst werden we verwelkomd in een zaal door een gids. Ze had zich verdiept in Joodse gezinnen uit Drachten. Dat sprak ons gelijk aan, bijzonder ook om te horen. Ze vertelde over één gezin specifiek, de familie Turksma. Dit gezin ging naar Kamp Westerbork. De kinderen uit dit gezin gingen in die tijd ook naar het Drachtster Lyceum. De school heette destijds de Rijks HBS. Eerst kwam de oudste zoon (David) in het kamp, later de andere gezinsleden maar toen was de oudste zoon al afgevoerd per trein naar Auschwitz. Ter nagedachtenis aan dit gezin zijn er in Drachten Stroffelstiennen gelegd in de Kerkstraat. Daar woonde het gezin in de tijd van de Tweede Wereldoorlog, maar ze zijn daar nooit meer teruggekeerd omdat ze allemaal vermoord zijn in de oorlog.

Een speurtocht volgde door het museum. We kregen een opdrachtenboekje met vragen over herinneringscentrum Westerbork waar we de antwoorden van moesten opzoeken. In groepjes gingen we het museum door. De vragen waren niet moeilijk en al snel hadden we dit boekje doorgewerkt. Teksten, telefoongesprekken die een verhaal vertelden, materialen uit de oorlog die lagen in laden achter glas, we hebben  alles bekeken en ingevuld. Daarna liepen we naar het kampterrein. Hier kregen we van een andere gids een rondleiding over het kamp. Hij vertelde indrukwekkende verhalen over de gebeurtenissen van toen die daar plaatsgevonden hebben, waaronder die over Machieltje. Dit jongetje was te vroeg geboren, werd heel goed verzorgd in het concentratiekamp Westerbork, en toen hij gezond genoeg was werd hij op transport gestuurd naar Auschwitz. Daar werd hij vermoord toen hij drie maanden oud was.

Deze dag maakte indruk, je beseft je dat de oorlog hier ook is geweest en leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is. Het is ook confronterend om daar rond te lopen en interessant tegelijk. Thuis moest ik wel even mijn verhaal kwijt. Het is echt goed voor iedereen om hier eens geweest te zijn.