Overslaan en naar de inhoud gaan

Internationalisering: samenwerken en leren van elkaar

Title
erasmus

WikiWomen
Leerlingen uit vwo 5 van onze school en leerlingen van HAVOtop Burgum doen mee aan het Europese project WikiWomen. Het doel is om meer gelijkheid te krijgen op Wikipedia door meer biografieën over vrouwen te plaatsen. In haast alle talen is de verhouding tussen pagina’s over mannen en vrouwen 80-20%. De leerlingen worden redacteuren van Wikipedia en zullen aan de hand van bronnenonderzoek betrouwbare pagina’s over Friese vrouwen schrijven. In dit project wordt samengewerkt met leerlingen uit Ierland en Baskenland. In maart reist een delegatie van de leerlingen uit Drachten af naar Ierland om met de leerlingen uit de twee andere landen biografieën uit te wisselen en ervaringen te delen. Volgend jaar is er een tweede bijeenkomst in Spanje. Daar zullen de leerlingen uit Burgum naar toe gaan. Omrop Fryslân heeft ook aandacht aan dit project besteed. 

Internationale Schoolband Stagepass
Vorig jaar heeft de Internationale Schoolband Stagepass al succesvol opgetreden in Leeuwarden op onder andere het Bevrijdingsfestival. In februari komen zij voor de tweede keer bij elkaar en ditmaal in Derry (Noord-Ierland). Bij Stagepass zijn zes leerlingen van onze school betrokken. 

Uitwisseling met Poolse school
In februari krijgen we bezoek van drie collega’s van het Lutnik Lyceum uit Polen om de uitwisseling van tien vwo 4 leerlingen voor te bereiden. Wij ontvangen de Poolse leerlingen op 17 april en in oktober gaan onze leerlingen naar Zielona Gora. 

Job-shadowing en uitwisseling met Franse school
Eind april gaan docenten David Heeroma en Feikje Riedstra naar St. Jean de Luz in Frankrijk. Zij gaan daar job-shadowing doen: één of meerdere dagen meelopen met een collega van die school. Ook gaan ze een uitwisseling voorbereiden voor schooljaar 2023-2024.