Overslaan en naar de inhoud gaan
Graf Mart Dekkinga

Op maandag 22 april zijn de leerlingen van klas 4 van het Matrix Lyceum, OSG Singelland, vertrokken naar Romagne sous Montfaucon in Noord Frankrijk voor een bijzondere week. Tijdens hun verblijf bezochten zij onder meer het museum War for Peace, dat is opgericht door Jean Paul de Vries, en de Amerikaanse begraafplaats.
Naast het bezoek aan het museum nam Jean Paul de Vries de leerlingen mee voor een wandeling door de velden waar nog steeds sporen te vinden zijn van WO1. Ook het bezoek aan de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats maakte diepe indruk op de leerlingen. De leerlingen hebben daar het graf van Mart Dekkinga geadopteerd, een eerste generatie Amerikaan van wie de ouders uit Westernieland en Leens kwamen. Zij emigreerden in 1890 naar Amerika. “Ondanks de regen was het een bijzonder moment. Speciaal voor deze gelegenheid was de gravering van de letter op de grafsteen gevuld met zand van Omaha beach. Een mooi eerbetoon”, aldus mentor Hans Rol.
Ook bezochten de leerlingen een Franse oorlogsbegraafplaats en Butte de Vauquois. Dit was ooit een berg met een dorpje erop. Door het bouwen van gangenstelsels door zowel de Fransen als de Duitsers is de berg ingestort. 
Een reis met vele bijzondere ervaringen en indrukken. 

Kijk voor meer informatie op: (https://www.romagne14-18.com/museum)