Overslaan en naar de inhoud gaan

Projectweek ML1&2: kennismaken met religies

Title

Op maandag brachten we een bezoek aan de synagoge in Groningen, met aansluitend een stadswandeling rondom de synagoge. Wanneer leerlingen denken aan het jodendom dan is daar onmiddellijk een link met de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de rondwandeling, maar ook in de synagoge werd dit ook aangestipt. Ook hebben we kennis kunnen maken met de geschiedenis van het jodendom, en de tradities en gebruiken die erbij horen. Rond lunchtijd hebben we het programma afgesloten met een welverdiend frietje. 

religie1

Op dinsdag vertrokken we naar het Boeddhistisch centrum in Hantum. Een onverwacht pareltje op het Friese platteland waar we warm welkom werden geheten in de Stoepa. Tijdens een kopje thee werd ons van alles verteld over de Boeddhistische leer door Sherab. Deze man straalde zoveel rust uit, dat we er eigenlijk allemaal heel rustig van werden. 

religie2

Op de woensdag bleven we dicht bij school en brachten we een bezoek aan de Bethelkerk, de vrije baptistengemeente in Drachten. De grootte van het gebouw en de zaal waren indrukwekkend en voor een aantal leerlingen was het leuk om aan ons meer te kunnen vertellen over de plek waar zij naartoe gaan. 

religie3

Op donderdag gingen we op bezoek bij de moskee in Drachten. Daar kregen de leerlingen van onze stagiaires alles te horen over de islam. Dat maakte voor de leerlingen de drempel lager om veel te vragen en na afloop was er nog een spel voor school om spelenderwijs nog meer te leren over de Islam. 

religie4

Op vrijdag stond ons laatste bezoek op de planning en vandaag gingen we naar de hindoetempel in Kornhorn. Toen we binnenkwamen moesten we even wennen aan de wierookgeur, maar ook hier werden we weer hartelijk ontvangen. Nadat we uitgebreid informatie hadden gekregen, waren we vooral onder de indruk van de beelden. Deze werden uitgebreid bekeken door iedereen en de fantasie kreeg de vrije loop. Aan het einde van de ochtend kregen we nog een lunch aangeboden, die we ons goed lieten smaken. Verwennerij, waarbij alle leerlingen aan een grote tafel zaten en ook met andere leerlingen in gesprek kwamen. 

religie5

We kijken terug op een hele leerzame week, waarin we over en weer veel respect voor elkaar hebben getoond en ook rekening hebben gehouden met elkaar en met de verschillende geloven en tradities die erbij horen. Waar voor de één een busreis in Groningen al spannend was, was dat voor de ander een lunch uit een andere keuken. We hebben elkaar gesteund en elkaar aangemoedigd gedurende de deze week. En de grote overeenkomst tussen alle religies was voor ons wel helder; wees lief voor elkaar en heb oog voor elkaar.