Overslaan en naar de inhoud gaan
Title
slaapfeestje

Ons doel stond al een poosje vast. De stichting Friendshifts van onze oud- leerling Marieke van der Laan. Zij zet zich met haar stichting in om het onderwijs in een aantal landen beter te maken. We kennen deze stichting al een heel lange tijd en werken op steeds meer vlakken met hun samen. Zo schrijven leerlingen brieven voor de vakken Engels, Frans en Duits naar de kinderen in bijv. Togo en Myanmar. Bij het vak aardrijkskunde hebben we live verbindingen opgezet met Myanmar waarbij de leerlingen elkaar over en weer vragen konden stellen. Ook die leerlingen bleken gewoon fan van Barcelona en er ontstond grote hilariteit toen de leerlingen in Myanmar vertelden dat het koud was vandaag. Het was maar 30 graden.

Het doel stond voor ons dus al een poosje vast. Het was alleen lastig om er een uitdaging voor onze leerlingen bij te bedenken waarmee ze geld op zouden kunnen halen. Zeven jaar geleden was dat nog 24 uur niet eten, maar deze “Challenge” paste niet echt bij ons huidige doel. We besloten om de leerlingen de vrijheid te geven om het geld met “klusjes” op te halen. We stelden wel een minimum bedrag vast,  omdat leerlingen graag weten wat er ongeveer van hun verwacht zou worden. We kwamen hierbij op € 30,= uit. Dit was 75% van het bedrag dat we zeven jaar geleden gemiddeld per leerlingen hebben opgehaald.

Op woensdagavond begon de actie. Het was ontzettend leuk om te zien hoe de leerlingen met soms gigantisch veel spullen “uit logeren” gingen. De lokalen waren verdeeld per klas en dan ook nog verdeeld in “slaapkamers” voor jongens of meisjes. Deze werden, na soms even zoeken, gretig ingenomen en daarna werd alles uitgepakt. Hoewel sommige leerlingen gezellig op hun kamer bleven, gingen de meeste leerlingen daarna op zoek naar de activiteiten. Er was een mogelijkheid om te lasergamen, om mee te zingen bij de karaoke of lekker te “hangen” in het filmlokaal. Sportievere leerlingen konden de hele nacht aan een volleybaltoernooi meedoen en op het luchtkussen in onze kantine is erg veel  gesprongen. 
Hoewel het om een uur of vier wel wat rustiger werd, bleef het de hele nacht druk bij de activiteiten. De meeste slaapspullen zijn ’s-ochtends dan ook ongebruikt weer ingepakt. Na het opruimen en vegen van alle lokalen was het tijd voor het ontbijt. Het was fantastisch om te zien hoe snel 450 leerlingen een school weer schoon kunnen maken en alle tafels en stoelen weer op hun plek kunnen zetten.  We hadden teveel ontbijt gehaald. Ook nu was zeven jaar geleden weer de leidraad, maar toen hadden de leerlingen ontzettend veel honger en ging alles schoon op. Nu werd veel minder gegeten en hebben we nog een ritje naar de voedselbank gemaakt. Aan het einde van het ontbijt kon ik melden wat we hebben opgehaald met zijn allen: € 12.500,= De collega’s die hebben geholpen konden voldaan naar huis om te gaan slapen…de overige collega’s kwamen toen de school binnen voor hun studiedag.

Iedereen ontzettend bedankt.