Overslaan en naar de inhoud gaan
Title
baskenland

Van zondag 26 maart tot en met zaterdag 1 april hebben wij - David Heeroma en Feikje Riedstra - een bezoek aan Saint-Jean-de-Luz in Frans Baskenland gebracht. Dankzij de Erasmus Accreditatie van Het Drachtster Lyceum konden wij deze reis maken. Wij zijn op bezoek geweest bij collega’s van het Collège-Lycée Saint Thomas d’Aquin. De bedoeling is dat wij een uitwisseling tussen onze scholen realiseren.

Wij hebben een fantastische week gehad! Allereerst is de regio wonderschoon. Saint-Jean-de-Luz ligt in het departement Pyrénées-Atlantiques en vanuit de school konden wij zowel de bergen als de zee zien liggen. Alle huizen in dit vissersdorpje zijn wit-rood, of wit-groen geschilderd. Daarnaast zijn er veel authentieke winkeltjes en goede restaurants. De stad Biarritz - bekend van zijn huizenhoge golven en surfcultuur - ligt op een steenworp afstand. En ook de stad San Sebastián ligt vlakbij. Terwijl het in Nederland hagelde, was het in Spaans Baskenland 27 graden! Wij waren onder de indruk van het goede leven in San Sebastián: strand, cultuur, pintxos (tapas)....

Daarnaast waren wij verrast door de vriendelijkheid en gastvrijheid van de Basken. De Baskische cultuur heeft gelijkenis met de Friese cultuur. De Basken zijn bijzonder trots op hun eigen taal, tradities, sporten en regionale specialiteiten. Op de school hebben wij ook een les Baskisch gevolgd. In deze les werd het lied Gernika -Patxi Saiz- over de bombardementen op het Baskische stadje Guernica behandeld. Dit maakte indruk! Samen met de leerlingen hebben we het refrein gezongen. (Tip: luister naar dit lied en ervaar hoe bijzonder het Baskisch is).

We hebben ook lessen Engels bijgewoond, zowel in de onder- als bovenbouw. De beoogde leerlingen voor de uitwisseling (classe de seconde, d.w.z. leerlingen van 15-16 jaar) zijn erg enthousiast om naar Friesland te komen. Ze kunnen niet wachten om een clinic ‘fierljeppen’ te volgen! Ook de ontvangst bij de rector was bijzonder hartelijk. Hij blijkt dol te zijn op Friese nagelkaas en heeft inmiddels de data voor de uitwisseling in zijn agenda genoteerd.

Al met al was het een heel bijzondere en waardevolle week waarin we goede contacten hebben gelegd. We hopen dat onze leerlingen vanaf volgend jaar de vruchten van deze week kunnen plukken. Wat zou het leuk zijn dat onze leerlingen in Frans Baskenland leren surfen, terwijl de Fransen zich aan het fierljeppen wagen!

Baskenland