Overslaan en naar de inhoud gaan

Title
header

Persoonlijke verhalen

"Je kunt hier lekker veel met je handen werken"

De Venen in het nieuws

Wij zijn Wesley Hageman en Wendy de Vries. Wij zijn allebei 13 jaar en zitten in klas 1b.
Meneer Vrijburg is onze mentor.  

Wesley: “Ik woon in Niekerk en als ik thuis ben vind ik het leuk om aan auto’s te knutselen. 
Toen ik hier op de open dag was, vond ik het leuk om bij de praktijkvakken te kijken. Ik heb bij metaal een klok gemaakt. De docenten legden alles heel goed uit. 
Ik ga graag naar school want ik kan hier mezelf zijn en er wordt weinig gepest.
Hier op school hebben ze voertuigtechniek. Dat is handig want ik wil later vrachtwagenchauffeur worden. Ik vind de vakken: metaal, voertuigentechniek en hout het leukst. Ook heb ik al snel nieuwe vrienden gemaakt.” 

Wendy: “Ik woon in Stroobos en ik hou erg van dieren. Ik heb thuis ook 2 pony’s en zit op paardrijden. Ik zou later heel graag met dieren willen werken. Misschien wil ik wel bij een dierenarts werken of bij een dierenasiel. 
Tijdens de Open Dag ben ik ook gaan kijken bij dierverzorging, dat was heel leuk. Bij koken mochten we iets lekkers maken. 
Ik vond het heel erg spannend om hier te komen, omdat ik niemand kende. Maar nu heb ik veel nieuwe vriendinnen gemaakt en vind ik het erg leuk op school. Ze leggen alles goed uit en je zit niet alleen maar in een boekje te werken. Je leert hier vooral door te doen.”
 

"Ik heb geleerd om zelfstandig te werken"

Ik ben Ilie Benjamin, 20 jaar oud en ik ben oud-leerling van de Venen. Toen ik hier in het 4e jaar op school kwam heb ik gekozen voor het profielvak hout. Mijn familie timmerde al en ik wilde het ook leren. Ik heb 3 certificaten behaald bij hout en ik heb geleerd met verschillende machines te werken. Meneer Osinga heeft mij heel erg geholpen met rekenen bij hout zodat dit verbeterd is. Naast natuurlijk het werken met hout heb ik op de Venen ook geleerd om zelfstandig te werken.

Ik werk nu bij het tuindeurenman S.H. Brinkman. Daar ben ik in de werkplaats elke dag bezig met het maken van kozijnen en deuren en we plaatsen ook in het hele land. Ik ben blij met de keuze voor de Venen en voor het vak hout. Ik heb veel geleerd en door ervaring op te doen leer ik steeds meer.

In onderstaande video vertelt Ilie over de Venen en zijn werk.

 

"Mijn kind is zelfstandiger geworden en gaat weer met plezier naar school"

familie Frankes

Ik ben Alie Frankes, moeder van Haije uit 1b en Hendriëtte uit 3b. Wij wonen in Kornhorn

We waren meteen enthousiast na de Open Dag. We kregen veel duidelijke informatie en er was een hele leuke sfeer. Haije voelde zich meteen thuis en wilde direct wel beginnen.

Wij hebben gekozen voor De Venen omdat er veel verschillende praktijkvakken worden aangeboden. Hendriëtte wil graag in de kinderopvang werken. Via haar stages kan zie hier al veel werkervaring in opdoen. Haije weet het nog niet, maar hij heeft op dit moment heel veel praktijkvakken. Zo kan hij straks goed kiezen wat hij wil gaan doen.

Mijn kinderen vinden het lastig om de hele dag stil te zitten. Op school wordt hier goed rekening mee gehouden met afwisselend theorie- en praktijkvakken. Sinds Haije naar de Venen gaat merk ik dat hij zelfstandiger is geworden en hij weer met plezier naar school gaat. Haije zit zelfs in de leerlingenraad. Mijn kinderen komen elke dag thuis met enthousiaste verhalen.

Mijn kinderen hebben leuke mentoren. Als er wat is, is er snel contact en zoeken we samen naar een oplossing.

Alie Frankes                                                                                                                                                    
Ouder Singelland De Venen

"Ik ben trots op mijn diploma praktijkonderwijs"

foto 14Mijn naam is Ilse van Wenum.  Ik heb net in februari 2021 mijn praktijkonderwijs diploma behaald. Daar ben ik erg trots op. Ik vond rekenen en Nederlands soms best lastig. Op De Venen heb ik extra hulp gehad voor mijn dyslexie. Ik ben heel goed begeleid door de docenten en er werd goed gekeken naar wat ik wilde leren. Door veel te vragen en door te horen wat al wel goed ging en veel te oefenen kwam ik steeds verder. In mijn stage kwam ik erachter dat ik leer door te doen. Ik weet nog goed dat ik koekjes aan het inpakken was en ging tellen 2,4,6,8 en dat ik ineens besefte dat ik voor het eerst snapte hoe dit werkte. Toen ik dat uit een boek moest leren begreep ik daar niks van. 
 
Ik vond koken op school erg leuk, vooral als we gingen bakken. De docenten van koken  hebben op een gegeven moment voor mij geregeld dat ik op de VHS met Bakkerij lessen mee kon draaien. Hier was ik erg blij mee! Ik heb zelfs examen gedaan in het bakken van gevulde koeken. Hier heb ik een certificaat voor ontvangen. Ik heb in de bovenbouw bij verschillende bakkerijen stage gelopen en veel geleerd. Ik heb daar geleerd netjes te werken, zelfstandig te werken, minder verlegen te zijn en bestellingen op tijd af te krijgen.


In de bovenbouw van De Venen heb ik ook in de theorievakken veel geleerd. Het ging zelfs zo goed dat ik een symbiose traject op het Friesland College kon gaan doen. Hier werd ik stapje voor stapje op voorbereid. Het is superleuk op het Friesland College en het gaat ook erg goed. Zo goed dat ik het traject met een positief advies heb afgesloten en ik sinds 1 februari mijn praktijkonderwijs diploma uitstroom mbo heb gehaald en ik nu op het Friesland college zit en stage loop bij bakkerij Tjoelker.  Ook heb ik een plusdocument gehaald op De Venen, omdat ik mijn eigen bedrijfje ben gestart. Met mijn bedrijfje TwinkIlse maak en verkoop ik koeken en taarten. Op dit moment heb ik iedere week één of meer opdrachten en leer ik hoe het is om een bedrijfje te runnen. De gevulde koeken die ik heb leren maken op in de bakkerij op de VHS zijn een bestseller. 


Ik heb veel geleerd op de Venen en op mijn stages. Ik kreeg extra hulp als dat nodig was en er werd altijd meegedacht in oplossingen maar ik vond ook de gezelligheid op school erg fijn.


Ilse van Wenum

Oud leerling

"Tijdens de Open Dag vonden wij de docenten gelijk leuk"

Leerlingen De Venen


Wij zijn Martha van Schepen en Demi van Oostrum. Wij zijn beide 15 jaar en zitten in klas 3A en 4t2.

Demi: “Ik woon in Drachten. Mijn talent is zingen, dat vind ik leuk. Tijdens de Open Dag kunnen jullie mij horen in het schoolkoor. Op school vind ik gym, koken en rekenen de leukste vakken. Ik heb voor deze school gekozen omdat ik naar een openbare school wilde en veel van mijn vrienden ook naar deze school gingen. Tijdens de Open Dag vond ik de docenten gelijk leuk.”

Martha: “Ik woon in Surhuizum. In mijn vrije tijd spreek ik veel met vriendinnen af om te kletsen of de stad in te gaan. Op school vind ik koken en verzorging leuke vakken. Tijdens de Open Dag vond ik het heel fijn dat de docenten zo open waren.”

We zijn in het tweede jaar op kamp geweest naar Oudega. Dat was heel gezellig en een mooie mix van leuke activiteiten en tijd voor jezelf. We hebben nu al zin in het kamp naar Ameland dit jaar.
 

"Het team sprak ons erg aan"

Ouder De Venen

Ik ben Kitty Veenstra, moeder van Ruerd die in klas 6 zit. Ik woon met mijn man en 3  kinderen in het mooie Bakkeveen. Ik heb 3 jaar in de locatieraad van Singelland De Venen gezeten. Dit om meer betrokken te kunnen zijn bij de school en omdat ik het  interessant vind hoe alles gaat op zo’n school. Juist ook ‘achter de schermen’.

Ondanks dat de Venen een redelijk grote school is, boden ze de mogelijkheid om zowel bij AVO als de praktijkvakken op zijn eigen niveau te werken. Dat leek ons goed passen bij onze zoon. Verder sprak het team ons erg aan toen wij hier waren tijdens de Open Dag en andere bezoeken aan de school. 

De manier waarop men op die momenten zich ook richtte tot onze zoon was heel  prettig voor hem en voor ons.

Ik houd van samen; samen doen, samen denken, samen zijn. Dat kan op allerlei gebied zijn, bijvoorbeeld wat ons gezin betreft, met de buurt, maar ook met de school.  Samen met de school het best mogelijke voor mijn kind doen. Heel breed dus.

Kitty Veenstra
ouder Singelland De Venen

"Elke dag is weer een nieuwe kans"

William Wissink

Wie ben ik?

Mijn naam is William Wissink. Na 10 jaar werkzaam te zijn geweest in het speciaal basisonderwijs als gymdocent, werk ik alweer 13 jaar op Singelland De Venen als gymdocent en de laatste jaren als schoolcoördinator. 

Dit vind ik belangrijk
Ik vind het belangrijk dat leerlingen mogen zijn wie ze zijn en dat ze zich mogen ontwikkelen in hun eigen tempo. Elke dag is weer een nieuwe kans; dit vraagt om een open nieuwsgierige houding en flexibiliteit van docenten, zodat we maatwerk kunnen leveren. De school moet een fijne en veilige plek zijn voor leerlingen en docenten zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Mijn hart gaat sneller kloppen:
-  als leerlingen opbloeien na een vaak lastige periode op de basisschool - wanneer wij met vele betrokken stagebedrijven leerlingen voorbereiden op een plek in de maatschappij - van alle geslaagden op de feestelijke certificatenavond - van kleine succesjes die we dagelijks met leerlingen hebben - als ik zie hoe enthousiast en  geduldig onze medewerkers met deze geweldige groep leerlingen werken bij alle leuke activiteiten die we samen organiseren.

Contact met William

"Op de Open Dag werden we goed geïnformeerd en ze namen echt de tijd voor ons."

Vader Wesley Hageman 1b

"Sinds mijn kind naar De Venen gaat is hij positiever over school, gaat er met plezier heen en komt thuis met enthousiaste verhalen."

Priscilla de Haan, moeder Jayden Elzinga 1a

foto 1

 

"De regelmaat en de structuur van de school sluiten goed aan bij wat mijn dochter nodig heeft"

moeder van Tessa Grozema 1a
 

“Het leukste vak is metaal omdat je daar veel met je handen mag werken. Lekker boren, solderen en lassen….”

Rense 1c

foto 2

 

“Ik heb gekozen voor De Venen omdat het een leuke school is en je lekker op je eigen niveau kunt werken”

Esra 1c

“Mijn leukste vak is rekenen omdat ik het nu veel beter snap dan op mijn vorige school”

Stefano 2b
 

foto 3

 

“Het leukste op school vind ik de praktijkvakken want dan kun je lekker met je handen doen en creatief bezig zijn”

Alana 1a
 

“Ik heb gekozen voor deze school omdat ik mij meteen thuis voelde op de Open dag”

Rick 2b
 

foto 4

 

“De Venen is een leuke school omdat je veel met je handen mag doen en docenten weten hoe ze met je om moeten gaan”

Wesley 2a
 

De Venen is een goede school voor mijn kind want er is veel persoonlijke aandacht voor leerlingen. Er wordt gedacht in oplossingen. ‘Fouten’ zijn leermomenten. Dit onderschrijf ik van harte.  

Siete Elzinga, vader Senna Elzinga 1a

foto 5

 

“In groep 8 moest ik bijna elke dag naar groep 6 omdat ik rekenen heel moeilijk vond, maar hier op school is rekenen veel makkelijker en kan ik in mijn eigen klas werken”

Krista 1b
 

Afbeelding
foto 6
foto 7